Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


December : Késői laskagomba

2008.12.02

 

   Ez a gomba ehető !

       Kép

 

Késői laskagomba

   (Pleurotus ostreatus)

 

 

 

 Jellemzés:

Élő fán és faanyagon termő, féloldalas kalapú gomba.

 

Kalapja többnyire szürke, lefutó lemezei és tönkje fehér.

 

 

Kalap:

Kissé domború, kagylószerű, majd lapos, féloldalas, kajla.

Néha kicsi, 2-10 cm, máskor igen nagyra, 35 cm-ig megnő.

Fiatalon a széle begöngyölt. A kalapok emeletesen állnak

egymás felett, felül a legnagyobbak. Színük különféle,

legtöbbször szürkésfekete, palaszínű, de lehet

barnásszürke, kék vagy fehéres is. Fiatalon többnyire

ibolyásfekete.

 

 

Kép

Lemezek:

A spórapor fehér, bőven

hull, és a kalapok alatt a

talajt fehéren bevonja.

Spórái fehérek, hosszúkás

tojásdadok.

 

 Tönk:

Igen rövid, és egy közös tőből sok tönk indul ki. A közös

összeolvadó tönkrész lehet akár 15 cm széles is, és

ebből a vastag alapból néha több, akár 15 cm hosszú tönk

is kinyúlhat. Felületük pehelyszőrös, színük fehér vagy

halványszürkés.

 

 

Kép Hús:

Fehér, puha, de később szívós lesz. A tönkrész már fiatalon is az. Szerkezete sugarasan rostos, szálakra foszló.

 

 

Szag és íz:

Kellemes és erős gombaszaga van, íze édeskés.

 

Termőhely és idő:

Őszi-téli gomba, szeptembertől terem. Enyhe téli és kora

tavaszi hónapokban is előfordul. Különféle élő fák törzsén,

tövén, tuskóján, gyakran bokrok tövén is csoportosan terem.

Főleg fűzfán, bükkön, de sokféle más erdei és kerti fán,

sőt bodzán is megtalálhatjuk. Nem támadja meg az ép fát,

csak a sérültet. A fában hosszában terjed, és így a

gombakalapok néha 4-5 m magasan is mutatkoznak.

Nem ritka az akár több kilogrammos laskagomba csoport.

Kivágott fán és földben maradt tuskón is kinő. A gomba által

megtámadott fa kellemes gombaszagú és fehér. Faanyagon,

fűrészporon, sőt különféle hulladékanyagokon is

termeszthető.

 

 

Felhasználás:

Ehető, árusítható gomba, a régi idők óta fogyasztják.

Levesbe és húsételhez jóízű. Az idősebb példányok kissé

rágósak és nehezen emészthetők. Legjobb, ha apróra

vagdalva vagy darálva tesszük az ételbe, vagy ha szárítjuk,

és porrá törjük. Igen szépen, eredeti színében szárad, és jól

porítható.

 

 

Hasonló fajok:

Hozzá hasonló mérges gomba nincsen. A különféle ritkább és

apróbb, nem mérgező laskagombáktól a színe jól

megkülönbözteti. Az ördögszekérgomba kalapja barna,

nem teljesen Féloldalas, csak kajla, és ritkán csoportos,

mezőn terem, a talajon. Más hasonló színű és csoportos

gombák kalapja nem féloldalas, nem kajla (pl. a csoportos

pereszke). A féloldalas taplók nem lemezesek és

fakemények. A közeli rokona, az erestönkű laskagomba,

amely barnássárga, sárga kalapú, és tönkjén a lefutó lemezek

hálózatos recében folytatódnak. Különféle lombos fákon,

főleg nyárfán, szilfán, juharfán, az elhalt faanyagon tavasztól

őszig terem, főleg az ország déli részén. Fűrészporon,

fahulladékon, fatuskókon termeszthető.