Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Február : Téli fülőke

2008.02.03

 

 Kép

                   

          Téli fülőke
               (Téli akácgomba)

Flammulina velutipes ( Collybia velutipes)

 

  
                                                                                                             

                                                                                                    

                                               Fotó: Bogesz

  

 

Jellemzés:            Késő ősszel, télen, fán csoportosan termő, élénk rozsda sárga színű, ragadós kalapú, sötét bársonyos tönkű, halszagú, ehető gomba.  

 

 

Kalap:                     Domború, később lapos, többnyire kicsiny, 3-15 cm, de lehet nagyobb is. Színe élénk sárga, élénk rozsda sárga, középen sötétebb.

 

Lemezek:             Szélesek, tönkhöz nőttek, halvány sárgák.
                                    A spórapor fehér.

                                               

Tönk:                      Megnyúlt, görbe, csövesedő. 4-10 cm hosszú,  0,3- 1 cm vastag. Színe felül sárga, lefelé fokozatosan sötétebb, vörösesbarna, zöldesbarna, barnásfekete.

 

Hús:          Halványsárga, rugalmas, a tönkben rostos, szívós.

 

Szag és íz:     Feltűnően halszagú.

 

Termőhely és idő: Kizárólag fák törzsén vagy tövén, kivágott fák visszamaradt tuskóján terem. Olykor magasan a fa törzsén vagy ágain találjuk. Farontó, élősködő gomba. Leggyakrabban akácfán, dión vagy gesztenyén él, ezért a házak körül utcán, udvaron és kertekben találhatjuk meg. Főleg októbertől egész télen terem, de egész évben is előfordulhat. A téli hónapokban gyakori, ha nincs erős fagy. Egymást követően nagyobb csoportokban jön elő a fa anyagból. Azért jelentős, mert akkor is gyűjthető, amikor más gomba nem található.

 

Felhasználás:        Ehető gomba. Levesnek vagy más gombás ételnek is alkalmas, de sajátos íze miatt főleg ecetes-hagymás salátát készítenek belőle. A tönk alsó részét távolítsuk el, mert szívós, rágós. Ízét és nyálkásságát csökkenti, ha leforrázzuk, és a forrázó vizet leöntjük.

 

Hasonló fajok:    Összetéveszthető vele a  mérgező sárga kénvirággomba. Ennek lemezei azonban mindig zöldes árnyalatúak. Az ehető, csoportos, fán termő barna gombák közül hasonlít hozzá az ízletes tőkegomba, de az pikkelyes tönkű és galléros, valamint a gyűrűs tuskógomba. Ezek azonban erdei fákon nőnek. Az utóbbi kalapja szálkás-pikkelyes, tönkje galléros. Mindtől különbözik és jól felismerhető a téli fülőke azáltal, hogy tönkje bársonyos, kalapja ragadós és halszagú. Az ehető kerti tintagomba is csoportos, de kalapja kúp alakú és bordás, törékeny, tönkje fehér, lemezei pedig megfeketednek. A rossz ízű rozsdasárga tőkegombának kalapja is, tönkje is pikkelyes.

                                                            

                                                   Forrás: Kalmár Makara: Ehető és mérges gombák

 

    Téli fülőke

Kép

                                 Fotó: Várhidy Zsuzsanna

 

 

Vissza a fajlistához

 

A mappában található képek előnézete Téli fülőke