Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Március: Ízletes kucsmagomba

2008.02.24

 

 

 

Kép

 

Ízletes kucsmagomba

(közönséges kucsmagomba)

Morchella esculenta

           

             Fotó: Várhidy Zsuzsanna

 

  

Jellemzés:     

      Sárgásbarna süvege méhsejtszerűen gödrös. A gomba viasz    

      szerűen törékeny húsú és belül teljesen üres. Csak tavasszal,    

      televényes, füves talajon terem.   Jó ízű ehető gomba.

 

Süveg:     

     Kucsmaszerű, tojásdad vagy gömbszerű. Széle a tönkkel alul

     teljesen összenőtt. 5-8 cm magas, és majdnem ugyanolyan

    széles. Felszínét szabálytalanul, sejtszerűen bordák és mély

    gödröcskék  borítják. Színe halványbarnás, de lehet

    világosabb okkersárga vagy sötétebb szürkésbarna is.

    A süveg belül üres, és az üreg a tönkben közvetlenül

    folytatódik. A spórapor színe világossárgás, majdnem

    fehér. Spórái fehérek.

 

Tönk:         

   Aránylag rövid, 4-12 cm magas, 4-8 cm széles, fehér vagy kissé

   sárgásfehér. Felülete lisztes-poros, gödrös vagy ráncos,

   belül a süveggel összefüggően teljesen üres. Az üreg belső

   felülete fehér, sima.

 

Hús:            

              Mereven puha, viasszerű, törékeny, fehér.

 

Szag és íz:      

      Gyengén lisztszagú, igen kellemes ízű.

 

Termőhely és idő:

Kora tavasszal terem, április közepétől júniusig. Enyhe tavaszban

már márciusban  előjöhet. Lombos erdő szélén, ligetes helyen,

 réteken,  patakparton,  kertekben, agyagos televénytalajon

találjuk. Nálunk csak néhány vidéken gyakori, de egyes 

helyeken  tömegesen  fordul elő. A  szabadban, kertben,

 több-kevesebb  sikerrel megtelepíthető.

 

Felhasználás:

   Egyike a legtöbbre becsült ehető gombáknak.  Igen jó levesbe,

   rizses  gombának vagy hússal  töltve, de lehet szalonnával

   sütni is. Szárítva kiváló ízű, aromás fűszer. Egészben vagy

   kettéhasítva is szokták szárítani. A szárítmány fehér része kissé

    rózsás vagy barnás lesz.

 

Hasonló fajok: 

Közel rokon ehető faj a hegyes kucsmagomba (Morchella conica),

amely többnyire kisebb,   hegyesen csúcsos, bordáinak

széle sötétebb, pöfetegekre emlékeztető szagú, és

inkább erdőben terem. Hasonlít az ízletes      

kucsmagombához az ehető fattyú-kucsmagomba és cseh

kucsmagomba. Ezek süvege viszont alul nem folytatódik

közvetlenül a tönkben, hanem eláll attól, és csak feljebb

van a tönkkel  összenőve. Más kucsmagombákkal

való  összetévesztés azonban nem aggályos,

hiszen  ezek mind ehetők.

 


  Fontos a kucsmagombák megkülönböztetése a

  mérges papsapkagombáktól. Ezek süvege nem

   egyenletesen gödrös, hanem ráncos tekervényekből

   szabálytalan lapokból áll és belsejük több üregre oszlik.

 
 

  Papsapkagomba (Mérgező)

Kép

                                               Fotó: Abonyi Sándor

 

 

  Forrás: Kalmár Makara: Ehető és mérges gombák

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Kucsmagombák