Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009. November: Ízletes rizike

2009.10.29

 

         ehető gomba

Kép

 

Ízletes rizike

(Lactarius deliciosus)

 

 

 

 

  Kalap:

 

Kép

 

 4-15 cm átmérőjű; kezdetben domború, a közepe kissé

bemélyedő, széle begöngyölt, később kiterül, gyengén

      tölcséressé válik, narancsokkeres, narancsvöröses,

      narancssárga színű, nyomásra zöldesen foltosodó;

      felülete  körkörösen zónázott, csupasz, nedvesen

      kissé ragadós.

 

Kép

Lemezek:

A tönkhöz nőttek vagy kissé

lefutók, sűrűn állók

elágazók,törékenyek;

narancsszínűek, sérülésre

zöldülnek.

  
Tönk:

4-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres, lefelé kissé

elkeskenyedik; idősebb korban üregessé válik; a kalaphoz

hasonló színű; felülete sötétebben foltos.

 

Hús:

Merev, pattanva törik; narancsos színű; megvágva

sárgarépaszínű tejnedvet ereszt, ami néhány óra múlva

megzöldül; gyengén gyümölcsillatú, kissé csípős ízű.

 

Előfordulása:

Júniustól novemberig, fiatal korú, kéttűs fenyők

(erdei- feketefenyő) alatt növő, gyakori faj.

 

Kép

 

Étkezési érték:

Ehető, árusítható gomba.

 

 

 

 Megjegyzés:

Hasonlít hozzá a nem ehető  begöngyöltszélű tejelőgomba,

a fakó szőrgomba és az   ehető lucfenyvesi rizike.