Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009. Május: Szemcsésnyelű fenyőtinóru

2009.05.02
           

         Jó, ehető gomba Kép                                                                                                                                                                                                                            

Szemcsésnyelű fenyőtinóru

(Suillus granulatus)

 


 

 

Jellemzés:

Meszes talajú, hosszú tűs fenyvesekben nagy tömegben terem és mindenütt gyakori. Ismert, kedvelt gomba. Aránylag könnyű felismerni e nemzetségre jellemző két tulajdonságról: kalapbőre nyálkás, szárazon fényes, de egészében könnyen lehúzható, tönkje nem hasas, a csöves rész hozzásimul. Ez a faj közepes méretű, átlag 8-10 cm-es, kalapja sárgásbarna, vörösesbarna. A fajra jellemző, hogy a tönk felső harmada gyöngyszerű, gombostűfejnyi tejcseppektől ujjnyinál szélesebb részen szemcsés. Fiatalon a tejszerű folyadék sárgás, később beszáradva barnáskorpás és könnyen letörlődik. A tönk egyenletesen vékony, halványsárga, sárgásbarnás.

Hús:

Puha, halványsárga. A pórusai kezdetben aranysárgák, később olajbarnásak, idősebb korban tágulnak, különösen a tönknél csaknem lefutó belső szélén.

Csöves rész:

Nyálkás lesz. Ilyenkor a legjobb ezt a könnyen letörölhető, idős csöves részt lefejteni, különben az étel is nyálkás lesz, Frissen elkészítve, leginkább pörköltnek jó, de bármilyen gombásételben ízletes. Szárításra kevésbé alkalmas, de igen jó kivonatkészítésre.

Hasonló fajok:

A rózsástönkű fenyőtinóra a szemcsésnyelű fenyőtinórutól csak annyiban tér el, hogy sárga tönkjének alsó részén rézvörös foltok vannak.