Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. Március: Sárga gévagomba

2010.04.01

 

 

   Jó ehető gomba

Kép


Sárga gévagomba

 (Laetiporus sulphureus)

   

 

 

Kép

 

 Jellemzés:

Élő fák törzsén növő, szabálytalan alakú taplóféle amelyet termőrétegének élénk kénsárga színéről ismerhetünk fel.

 

 

 

Kép

Termőtest:

Kezdetben gömbölyded, később félgömb vagy vese alakú. Legtöbbször több termőtest egymással szabálytalanul összenőtt,

 

legyező- vagy tetőcserépszerűen egymás felett áll. Alakja igen változatos, többnyire szabálytalanul görbült és kidudorodásoktól egyenetlen. Néha a fa törzsén kéregszerűen szétterül. Mérete 40 cm-t is elérhet. Színe élénksárga, rozsdasárga, téglavörös, narancsszínű, esetleg fehéressárgára vagy zöldessárgára kifakult.  

 

Kép

Termőréteg:

Csöves, likacsos szerkezetű, a csövek likacsai aprók, pontszerűek. Színe élénksárga, kénsárga. Fiatal gombán sárga cseppeket választ ki. A spórapora fehér.

 

 

Kép

Hús:

Fiatalon puha, leves, kissé rostos szerkezetű, sajtra, túróra emlékeztető. Később megkeményedik, végül szívós, bőrszerű, de szétmorzsolható. Színe fehér, sárgásfehér.

 

 

Szag és íz:

Sajátosan savanykás szagú, kissé kesernyés, savanykás ízű.

 

 

Kép

Termőhely és idő:

Különböző lombfák törzsén, tövén, tuskóján találjuk, de megterem kivágott fatönkökön is, gyakran a fák üregeiben, odvában. Sokszor találjuk folyópartot szegélyező fűzfában, de gyümölcsfákon, főleg körte- és almafán is előfordul. Tavasztól őszig mindenfelé gyakori. Gyorsan fejlődik. A fáknak káros élősködő gombája.

 

Kép

 

Felhasználás:

A fiatal gomba jóízű, főleg levesbe főzve fogyasztják. Apróra vagdosva teszik az ételbe. A fiatal gombából vágott vékony szeleteket leforrázás után rántani is lehet, az idős gombák azonban ehetetlenül szívósak,rágósak.

 

 

 

 

Kép

 

Hasonló fajok:

Alakra több tapló hasonló lehet, de élénk kénsárga termőrétege mindegyiktől megkülönbözteti.