Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. Április:Varas zöld galambgomba

2010.05.08

Jó ehető gomba

Kép


Varas zöld
galambgomba

 

  (Russula virescens)

 

 

   

 

Kép

 

Jellemzés:

Kemény húsú galambgomba, amelynek kalapja mindig szürkészöldes színű és rücskös.

 

 

 

 

 

 

Kép Kalap:

Vastag húsú, 5-15 cm nagy. Szürkészöld, világoszöld, olykor kékeszöldes, sárgás és bársonyos színű. Bőre apró táblácskákra felszakadozó, repedezett, ezért rücskös, varas.

 

 

 

Kép

 

Lemezek:

Tönköt érintők, merevek, töredezők, fehérek vagy halvány krémszínűek. A spórapora fehéres.

 

 

  

Tönk:

  Oszlopszerű, 5-12 cm hosszú, 20 cm vastag, fehér, olykor néhány rozsdaszínű folttal. Igen kemény húsú.

 

Kép

 

Hús:

Merev, pattanva törő, morzsolódó, fehér.

 

 

 

 

 

Szag és íz:

Nyersen is jóízű. Szaga nem jellegzetes.

 

Termőhely és idő:

Lombos erdők talaján, főleg nyáron termő gyökérkapcsolt gomba. Helyenként gyakori.

 

Felhasználás:

Ízletes, ehető faj, amely a kékhátú galambgombához hasonlóan sokféleképpen használható fel. Sütve vagy salátának igen alkalmas. Jól szárítható is.

 

Hasonló fajok:

Ha a rücskös, varas kalapbőrére és a szürkészöldes színére ügyelünk, könnyen felismerhetjük. A szintén zöldes kalapú   Gyilkos galócához a színén kívül másban nem hasonlít. Zöld színe miatt ugyancsak felületesen lehet kissé hasonló a dió ízű galambgombához