Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                                                                                                             

         Jóízű, ehető gomba.

                                              Akácpereszke

                                       (Armillaria rickenii)

 

Jellemzés:

Fehér, citromsárgásanfehér színű, pikkelyes kalappal és pikkelyes

tönkkel. Főleg akácosban, fű között terem.

 

Kalap:

Domború, majd ellaposodó, 5-12 cm széles. Fehér, sárgásfehér,

halvány citromsárgás. Eleinte sárgásfehér pelyhes pikkelyek

díszítik, később, főleg középen, sima és csupasz. Széle kezdetben

begöngyölt, többnyire pelyhes burokmaradványokkal.

 

Lemezek :

Sűrűn állók, nem lefutók. Színük fehér, végül esetleg sárgásfehér.

Spórapora fehér. Tönk: Rövid, 4-7 cm hosszú és zömök, 15-20 mm

vastag. Fehér vagy sárgásfehér. Pelyhes pikkelyek borítják.

 

Hús:

Fehér, citromsárgásan árnyalt. Szag és íz: Nem feltűnő szagú, jóízű

gomba.

 

Termőhely és idő:

Réten, füves helyeken, erdei tisztásokon terem. Különösen gyakori az

alföldi akácosokban. Tavasztól őszig, főleg nyáron, esők után seregesen

gyűjthető.

 

Felhasználás:

Jóízű, ehető gomba.

 

Hasonló fajok:

Vigyázzunk, a fehér gyilkos galócával könnyen

összetéveszthető! A galócáknak gallérja és bocskora van,

a lemezek a kalap széle felé szélesebbek, és nem teremnek

telepített, tiszta akácosban. Az ehető    májusi pereszkénél

és tejpereszkénél az akácpereszke kisebb, és azok nem

pikkelyesek. Igen hasonló még hozzá a csipkés őzlábgomba

és a tarlógomba, azok is gallérosak, de nem pikkelyes tönkűek,

színük pedig nem lehet citromsárgás.

Vissza a fajlistához