Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az év gombája 2009.

2008.10.23

 

  Jó, ehető gomba

aaaaa.jpg

 

Gyapjas tintagomba

(Coprinus comatus )

 

 

 

 

Jellemzés:

Középnagy, feltűnő gomba, amelyet hosszúkás tojásdad,

gyapjas kalapjáról könnyen felismerhetünk.

 

 

        Kalap:Kép

 Kezdetben hosszúkás, hengeres,

megnyúlt tojás alakú, majd

kúposan szétnyíló, 5-16 cm széles.

Színe fehér, közepén sárgás,

szélei esetleg kissé rózsásak.

Feltűnően sűrű, elálló,

gyapjas-pelyhes, fehér, később

barnás pikkelyekre felszakadozó.

Széle bordás és behasadozó.

                         

                          

Lemezek:Kép

Szélei először fehérek, majd élük rózsaszín, végül megfeketednek és tintaszerűen elfolyósodnak. Spórapora  barnásfekete.                                    

 

 

Tönk:

Megnyúlt, karcsú, csöves, lefelé vastagodó, esetleg

alul kissé gumós és gyökerező. 5-16 cm hosszú, 0,5-1,5 cm

vastag, tömör. A tönkön többnyire elmozdítható, kicsiny

gyűrűszerű gallér van.

 

 

Hús:

Puha, kissé vizenyős, fehér, majd kissé rózsaszínes.

 

 

Szag és íz:

Csaknem szagtalan, íze kellemes.

 

 

Termőhely és idő:

Trágyás talajon, füves helyeken, Kép megművelt területen, de

erdőszélen is terem,

főleg homokos talajon.

Útszélen, szőlőkben,

földeken, kertekben,

legelőkőn többnyire

seregesen találjuk.

 

Tavasztól őszig eső után elég gyorsan, helyenként tömegesen

jelenik meg.

 

 

 

Mérgezés:

Alkohollal együtt mérgezést okozhat!

 

 

Felhasználás:

Kitűnő ehető gomba, minden módon elkészítve jó, de

csak addig, míg lemezei nem feketednek meg.

Rántva és levesbe a legalkalmasabb. Puha, vizenyős

húsa miatt azonban hamar romlik, a tárolást és

szállítást nem jól állja.

 

 

Hasonló fajok:

Hozzá hasonló gomba nincs, legfeljebb a nagy őzlábgombára

emlékeztet, de annak kalapján a pikkelyek barnák, lemezei

pedig fehérek maradnak.