Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

       Jó, ehető gomba!


Barna porhanyósgomba

 

(Psathyrella hydrophila)

 


Jellemzés: Csoportos növésű, igen törékeny gomba.

Kalapja és lemezei sötétbarnák, tönkje viszont fehér, selymes

fényű, belül üres.

 

 

Kalap: Félgömb alakúból szétterülő, 2-12 cm széles.

Barna, sötét csokoládébarna, gesztenyebarna, végül barnássárgára

kifakuló. Gyakran a közepe világosabb, a széle pedig széles sávban

sötétebb. Peremén pókhálószerű fátyolmaradványok lehetnek.

 

 

Lemezek: Halványbarnából igen gyorsan sötét csokoládébarnára

sötétednek. Olykor kezdetben halványvörösek. A fiatal gomba

lemezeit gyakran fátyol fedi. Spórapora sötét csokoládébarna.

 

 

Tönk: A csoportos növés miatt görbe, karcsú, 3-10 cm hosszú,

3-10 mm vastag. Fehér színű és selymesen fényes. Felülete hullámos,

egyenetlen, belül csövesen üres.

 

 

Hús: A kalapban igen vékony, a tönkben igen törékeny. Barnás,

többé- kevésbé vizenyős.

 

 

Szag és íz: Jóízű, de nem kellemesen földszagú.

 

 

Termőhely és idő: Erdők talaján, fatörzsek vagy fatuskók

közelében, a korhadó faanyagon nagy csoportokban fejlődik. Főleg

ősszel gyakori, de nyár elején is előjöhet. Nedves helyeken vagy

kiadós esők után az ország minden erdős térületén igen bőven terem.

 

 

Felhasználás: Ehető, sőt fiatalon jóízű, de törékenysége miatt

nem tartós, az idős gombából készített ételt a spórapora sötétre festi.

 

 

Hasonló fajok: Hozzá hasonló mérgező gomba nemigen akad,

mert a mérgező susulykák kalapja csúcsos, sugarasan rostos, lemezeik

világosabbak, szürkésbarnák, és a susulykák nem nőnek csoportosan.

Az ehetők közül csak a csoportos pereszke kalapja lehet felülről

hasonló, meg a csupros tuskógomba, de ezek lemezei világosak,

fehéresek.

 

Vissza a fajlistához