Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SHII-TAKE

2010.09.05

 

 

SHII-TAKE

 

A shii-take /shiitake/ vagy illatos gomba, kínai feketegomba,

shii-take fagomba, japán fagomba

/Lentinus edodes, = Lentinula edodes/ nálunk

vadon nem termő, alig ismert gombafaj.

 

A faj képe megtalálható:

 

LELLEY /1999/ 20. kép, LAESSOE /1998/ 7. oldal, MICHAEL /1981/

IV.199. kép, 364. oldal, ALBERT /1995/ 131. oldal,

RIMÓCZI /1992/ 25. oldal.

 

Részletes leírása:

 

Termőteste kalapra és tönkre tagolt. Kalapja világos vagy

sötétbarna, 5-10 cm átmérőjű. A lemezei fehérek. A kalap lehet

pikkelyes vagy barázdált. Húsa tömör. Tönkje rostos. A kalap

és a tönk eltérően használhatók fel étkezési célra. Különös

zamatú, kissé a fokhagymára, egyesek szerint retekre vagy

karalábéra emlékeztető szagú. Kitűnően, több napig eltartható

friss állapotban is.

 

 

Rokon fajai:

 

A Lentinus, Panus, Lentinellus nemzetségbe tartozó fajok

sorolhatók ebbe a körbe, figyelemmel a nemzetségek közti

átsorolásokra is. Fontos étkezési gomba nincs köztük, bár

egyesek, mint a rőt fagomba /Lentinellus cochleatus/, a

nyár-fagomba /Lentinus (Panus) tigrinus/ fogyaszthatók.

Mérgező nincs köztük.

 

Történelmi adatok:

 

Ázsiában, ahol őshonos, már mintegy ezer éve termesztik,

de legalább 2000 éve csemegeként fogyasztják és gyógyhatásait

ismerik. Ma a csiperkék és laskagombák után e fajt termesztik

a világon a legnagyobb mennyiségben. Az étkezési értékeiről

és felhasználásról már részletesebben is beszéltünk köri

foglalkozásainkon. Évszázadokkal ezelőtt Kínában életelixirnek

is tekintették.

 

 

Feltételezett gyógyhatásai:

 

Meghűlés, kanyaró, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás,

általános gyengeség, vízkórság, feketehimlő, kígyómarás,

gyomorfekély, köszvény, székrekedés, allergia, aranyér,

gennyfolyás, idegi és szexuális zavarok, magas vérnyomás,

asztma, reuma, vérszegénység, májzsugor, sárgaság, magas

koleszterinszint, rák, AIDS, leukémia, bőrbetegségek, kiütések,

pattanások gyógyítására tartják alkalmasnak. A felsorolás

korántsem teljes!

 

Beltartalma, gyógyhatású anyagai:

 

Fontos fehérje-, kálium-, és a tönkjével együtt cinkforrás.

A cink az immunrendszer aktivizálásában játszik szerepet.

Sok poliszacharidot tartalmaz, így lentinánt, lenzitint

/=lentinacin/. Valamennyi esszenciális aminosav megtalálható

benne, különösen leucinban és lizinben gazdag. Nukleinsav

tartalma meghaladja valamennyi gabonaféle értékét, de az

állati húsét is. Jelentős a B1, B2 vitamintartalma, de van

benne ergoszterin is. Ez utóbbi a vegetariánusok számára

különösen fontos.

 

 

Alkalmazása:

 

A rendszeres fogyasztása esetén sok fontos hatása érvényesül.

A szárított, illetve porított termőtestből tea vagy leves, illetve

más étel készíthető. Megelőzésre, illetőleg gyógyításra napi

6-16 g szárított gombát javasolnak.  A teakészítés a már

ismertetettek szerint történhet. Készülnek belőle kivonatok,

gyógyszerek, kapszulázott készítmények, táplálék-kiegészítők.

Például Németországban „Letinulin” néven kapszulázott

shii-take koncentrátum van forgalomban. Kozmetikai készítmény

is van ennek felhasználásával.

 

 

Mellékhatásai:

 

KOVÁCS /1998/ erős antitrombotikus hatásáról tesz említést,

vérzékenyeknek, trombusoldó gyógyszert szedőknek nem ajánlja,

illetve orvosi tanács kikérését javasolja!