Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csak feltételesen ehető!Kép

 

Gyűrűs tuskógomba

 

(Armillariella mellea)

 

 

 

 

 

Kép Jellemzés:

Fatuskón csoportosan termő barna, sárgásbarna gomba, de igen változatos alakú és színű. A lemezek alig lefutók, a tőnk erősen rostos és galléros. A kalapon apró, szálkás pikkelyek vannak.

 

 

 

Kép

Kalap:

Félgömb alakú, domború, majd lapos, közepén gyakran kis csúcsa van, ritkábban, inkább csak idős korban tölcséres. Vékony húsú, 2-10 cm széles, de megnőhet sokkal nagyobbra.

 

Színe változóan mézszínű, azaz sárga, sárgásbarna, barna,

rozsdabarna, többnyire körbefutó színgyűrűk tarkítják, vagy

a közepe sötétebb barna. Felülete fiatal korban sűrűn, később gyéren,

főleg középen aprón szőrös, szálkás, kis sárga pikkelyekkel vagy

sötétebb szőrökkel fedett. A pikkelyek letörölhetők. Széle gyakran

bordás. A kalapok egymás mellett állva az alsókat gyakran fehér

spóraporral lisztszerűen beszórják, úgyhogy aki ezt nem tudja,

penészesnek nézi őket.

 

 

Lemezek:

Tönkhöz nőttek vagy csak kissé lefutók, nem nagyon sűrűn állók,

sőt az idős gombán kissé ritkán állók. Fiatalon ugyan fehérek,

de igen gyakran gyorsan barnulnak, vörösesbarnásak lesznek,

és többnyire rozsdabarnán foltosodnak. A spórapor fehér.

 

 

Tönk:

Tömör, megnyúlt, eléggé egyenletesen hengeres, nemritkán

görbe, 5- 16 cm hosszú, 0, 5-2 cm vastag. Felül sárgásfehér,

a gallér alatt esetleg szürkésen zöldes, hamvas is, lefelé

fokozatosan sötétebb barna, vörösesbarna, legalul feketésbarna.

Gyakran bordázott, barnásan szálas. Sárgás, néha fehéres gallérja van,

amely a fiatal gombán a lemezeket takaró részleges burok

maradványa. A gallér vastag, felül bordás rajzolatú. Néha lehet

gyengén fejlett is.

 

 

Hús:

Halvány, fehéres szürkéssárga, később barnás. Mereven rugalmas,

a tönkben szívós, rostos, belül középen szivacsosan laza, a tövében

igen kemény. A tönk jellemzően szálakra foszlóan rostos.

 

 

Szag és íz:

Szaga jó, de a nyers gomba íze savanykásan fanyar, sajátságosan

összehúzó, lehet édeskésen szappanízű vagy kissé csípős. Ha tartósan

rágjuk, torokkaparó.

 

 

Termőhely és idő:

Jellegzetesen őszi gomba. Igen nagy mennyiségben gyűjthető ősz

elejétől tél közepéig, de legnagyobb mennyiségben szeptember végétől

novemberig. Fatörzsek tövén, tönkökön, erdőkben, erdőszélen, erdei

tisztásokon és irtásokon terem, többnyire sok példányból álló (néha

100 gombát is összefogó) nagy csoportokban. Néha kisebb

csoportokban vagy magányosan a talajon is találhatjuk. Nálunk

általában elhalt faanyagon terem, parazitaként, élő fán csak ritkán

jelentkezik.

 

 

Felhasználás:

Jó, ehető gomba, az egész országban általánosan ismert, kedvelt,

és nagy mennyiségben árusítják. Legalkalmasabb pörköltnek

vagy rizses gombának, és mivel bőven terem, konzerv, gombakivonat

készítésére is használható. A tönk szívósan rostos, ezért csak a

kalapokat és a tönk felső harmadát készítsük el. Az idős gomba elég

gyakran kukacos, tárolásra nem nagyon való, mert ha szedéskor még

egészségesnek látszik is, állás közben könnyen megkukacosodik.

Szárításra a fiatalja alkalmas. Vigyázzunk, mert nyersen fogyasztva

mérgező! A nem eléggé átfőtt gyűrűs tuskógomba nálunk is okozott

már többször mérgezést. Jól főzzük meg, legalább 20-25 percig.

 

 

Hasonló fajok:

Tulajdonképpen nem egy, hanem néhány egymáshoz hasonló faj.

Változatos nagyságuk, alakjuk és színük miatt azonosításuk és

felismerésük nehéz. A csoportos, fán termő, hasonló gombák között

mérgező csak a sárga kénvirággomba és a rossz ízű vöröses 

kénvirággomba, de ezek nem gallérosak, kalapjuk nem pikkelyes, és

lemezeik színe mindig zöldes árnyalatú. Rossz ízűek még egyes

csoportos tőkegombák is, de azoknak lemezei barnássárgák, és a

tönkjük pikkelyes. Az ehető fajok közül még néhány csoportos, fán

termő gomba hasonlít hozzá, így pl. az ízletes tőkegomba, de annak

nem a kalapja pikkelyes, hanem a tönkje, és már tavasztól kezdve

terem. A téli fülőke tönkje nem galléros, hanem bársonyos, kalapja

pedig ragadós, és nem pikkelyes.

Vissza a fajlistához