Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


   

    Jó, ehető gomba                             Kép      

 

Piruló őzlábgomba
   (Macrolepiota rhacodes)


 

 

Jellemzés: Nagy termetű, kalapja táblás, cserepes,

barna pikkelyekkel borított, lemezei fehérek. Tönkjén

eltologatható gyűrű van. Húsa fehérből narancsvörösre szint

vált.

 

Kalap: Domború, harang alakú, középen csúcsos, 7-15 cm

széles. Fehéresbarna, szürkésbarnás alapon sötétebb barna,

tetőcserépszerű, táblás pikkelyekkel.

 

Lemezek: Szélesek, lágyak, a tönköt nem érik el, a tönk

körül gyűrűben nőttek össze, a kalap széle felé szélesebbek.

Fehérek, de sérülésre sárgásvörösen foltosodnak. Spórapora

fehér.

 

Tönk: Megnyúlt, karcsú, 10 -25 cm magas, 1-2 cm vastag.

Lefelé vastagodó, alul gumós, fiatalon talpszerűen

kiszélesedő. A kalapból csuklósan kifordítható. Színe

fehéresszürkés, halvány barnásszürkés, pikkelyes, egyszínű.

Gallérja vastag, sallangos szélű, elmozdítható gyűrű.

 

Hús: Fehér, de megtörve, elvágva narancsvörösre,

téglavörösre, sárgásvörösre változik. A színváltozása nem

mindig feltűnő. A kalapban lágy, kócszerű, a tönkben rostos,

alul szívós rostos.

 

Szag és íz: Nem jellegzetes.

Termőhely és idő: Erdei televénytalajon, elsősorban

fenyvesben a korhadó fenyőtűkön, de parkokban, kertekben

is sokfelé gyakori. Főleg ősszel terem.

 

Felhasználás: Jóízű ehető gomba. Fogyasztásra éppen

úgy alkalmas, mint a nagy őzlábgomba, azzal a megszorítással,

hogy erdőn kívül termő hasonló fajt ne szedjünk.

 

Hasonló fajok: Egy változata a sötétkalapú piruló

őzlábgomba, amelynek tönkje alul hagymásan vastag. Igen

ritka ugyan, de kertben, humuszos talajon előfordul. Több

ízben rosszullétet, enyhébb mérgezést okozott külföldön. A

piruló őzlábgomba nagyon hasonlít közeli rokonához, a nagy

őzlábgombához, amelytől gömbölyűbb kalapja, táblás

pikkelyei, nem tarka tönkje és húsának megvörösödése

különbözteti meg. Az ugyancsak ehető piruló galóca kalapja

nem sötéten pikkelyes, hanem világosan pettyes, és gallérja

nem mozdítható el. Esetleg összetéveszthető az erdei

csiperkével is, mert annak ugyancsak vörösödik a húsa és

pikkelyes a kalapja, de lemezei nem fehérek. A mérgező

kisebb őzlábgombák tönkje nem fordítható ki a kalapból, és

gallérjuk sem mozdítható el.