Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Jó, ehető gomba

Tejpereszke

(Leucopaxillus lepistoides)

 

Jellemzés:

Nagy termetű, igen vastag húsú, tejfehér színű gomba. Kalapja domború és begöngyölt szélű. Réten, legelőn, fű között terem.

 

Kalap:

Kezdetben gömbölyű, labdához hasonló, majd félgömb alakú, erősen domború, igen vastag húsú, 6-20 cm szél és. Fehér, tejfehér, olykor halványzöldes árnyalatú. Sima, majdnem fényes. Széle erősen begöngyölt, még kinyílt állapotban is.

 

Lemezek:

Igen keskenyek, sűrűn állók, többé-kevésbé a tönkre lefutók. Fehér, zöldesfehér színűek. Spórapora fehér. Spórái szürkésfehérek, finoman pontozottak.

 

Tönk:

Rövid, zömök, felfelé vékonyodó, alul gyakran talpszerűen kiszélesedő. 4-10 cm hosszú, 2-6 cm vastag, de, alul lehet 10 cm vastag is.

 

Hús:

Igen vastag, tömör, mereven puha, a tönkben rostos. Színe fehér.

 

Szag és íz:

Sajátos, de nem erős szagú, jóízű.

 

Termőhely és idő:

Füves helyeken, réten, legelőn, nyíltabb ligetes erdőkben, erdőszélen, nyár elejétől őszig terem. Különösen az alföldi fátlan vidékeken

 

Felhasználás:

Jóízű ehető gomba. Általánosan gyűjtött, közkedvelt faj, amely mindenféle formában elkészíthető. Kitűnően szárad, szárítmánya szép fehér.

 

Hasonló fajok:

Csupán a májusi pereszkéhez hasonló, de annál nagyobb, vastagabb húsú, nem sárgás árnyalatú, és attól termésidejében is eltér. A sziki csiperke lemezei barnásfeketére színeződnek és tönkje galléros.


Vissza a fajlistához