Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

   Mérgező gomba!

Viaszfehér tölcsérgomba

(Clitocybe cerussata)

 

Jellemzés:

Inkább csak közepes termetű, hamvasfehéres vagy egészen fehéres színű, lefutó lemezű tölcsérgomba. A kalap lehet márványos rajzolatú.

 

Kalap:

Kezdetben domború, végül kissé vagy erősebben is tölcséres, olykor lehet kajla. 4--12 cm széles. Színe fehér, fehéres, krémszínű, halvány okkeres vagy szürkésfehér. Kezdetben többnyire hamvas, ezüstösen selymes, később - különösen átnedvesedve - körben repedező vagy márványos rajzolatú. Olykor kissé ragadós. Széle sokszor hullámosan fodros, karéjos is lehet.

 

 

Lemezek:

Kissé vagy közepesen lefutók és nem nagyon sűrűn állók. Kezdetben fehérek, később, különösen száradáskor, kissé sárgásra, barnássárgára színeződnek. Spórapora fehér.

 

 

Tönk:

Változó méretű : lehet karcsú, 5-15 cm hosszú, de többnyire rövid, zömök, inkább 2-8 cm. Vastagsága is 3- 30 mm között változó. Többnyire görbe, felfelé vékonyodó, különösen ha több példány nőtt együtt. Színe a kalaphoz hasonlóan fehéres, fehér, rostos-csíkos, olykor kissé sárgás.

 

 

Hús:

Rugalmasan merev, a tönkben erősen szálas. Szag és íz: Sajátosan jellegzetes, bár nem feltűnő, kissé édeskés, kellemes, de lehet szagtalan is.

 

 

Termőhely és idő:

Lombos- és fenyőerdők talaján, de árnyékos, nedves helyeken kertekben is sokfelé gyakori. Főleg esős időben, nyáron és ősszel olykor seregesen jelenik meg. Többnyire csoportosan, vagy legalább 2-3 példány terem együtt, de előfordul egyesével is.

 

 

Mérgezés:

Több-kevesebb muszkarint tartalmaz. Néha alig mérgező, de nagyobb mennyiségben fogyasztva halált is okozhat.

 

 

Hasonló fajok:

Megjegyzendő, hogy ez a leírásunk csak a viaszfehér tölcsérgombára vonatkozik, amelynek eddigi magyar nevét (nagyfehér tölcsérgomba) azért változtattuk meg, mert a főfaj nem mondható nagynak. A viaszfehér tölcsérgomba egyébként nem egy faj. A több, egymáshoz igen hasonló faj alakban alig különbözik egymástól, főleg a termőhelyben és a termésviszonyokban tapasztalhatók különbségek. Közülük az egyik fenyőerdőben, korhadó fenyőtűkön, másik a lomberdők avarján csoportosan terem, de van az erdőtalajon egyesével és seregesen termő is. Abban azonban megegyeznek, hogy több-kevesebb méreganyagot, főleg muszkarint tartalmaznak. A hasonló színű májusi pereszke, fehér álpereszke és akácpereszke nem tölcséres, nem lefutó lemezű. Igen hasonló hozzájuk a többnyire kisebb termetű kis fehér tölcsérgomba és rokonsága, különösen a súlyosan mérgező parlagi tölcsérgomba. Feltűnően hasonlít még rá a kajsza lisztgomba is, amelynek lemezei azonban idős korban nem sárgásra, hanem rózsaszínesre színeződnek.

Vissza a fajlistához